واژه

معنی کلمات

واژه

معنی کلمات

معنی کلمات و معانی اسمها و شهرها و کشورها و رسم و رسومات
تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
آخرین نظرات
امیر در اصل اسم مشتق ( اسم مبالغه ) بوده ولی امروزه از حالت وصفی خارج شده است . امیر به معنی فرمانده در ارتش است .پس نباید آنرا مشتق بگیریم چون امروزه معنای وصفی ندارد. به کلمه ی جهان در فارسی توجه کنید .باید بگوییم ساده است . اما در گذشته مشتق از جهیدن بوده . جهان = جه + ان پس جهان باید صفت فاعلی باشد ولی ما امروزه آنرا جامد و ساده می گیریم . امیر نیز همین طور است .خلاصه ی  کلام : امیر کلمه مشتقی است که امروزه جامد شده است مانند طریق که بر وزن فعیل و ظاهراً صفت مشبهه است اما چنین نیست و باید آنرا جامد بگیریم .طریق یعنی جایی که بر اثر حرکت مردم و چارپایان لگدکوب شده  و به اصطلاح راه پاکوب است .

نظرات  (۹)

سلام
یعنی کلمه امیر ربطی به کلمه میر(مثل میرزاو میراب) ندارد؟
پاسخ:
بله میر همان امیر است
یعنی این نوشته غلط است
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D9%85%DB%8C%D8%B1 و این واژه ریشه عربی دارد؟
پاسخ:
اکثریت عربی می دانند اما نظر ایشان جالب توجه است
به این نوشته هم بنگرید:
نظرات دیگری نیز در خصوص ریشه یابی واژه امیر وجود دارد عده ای آنرا نام ایرانی می دانند که در فارسی میانه از واژه کهن سانسکریت / هندو آرین پیر ساخته شده است. آیا امیر در خود فارسی ساخته شده یا اینکه برگشت یافته از عربی است دو نظر وجود دارد:

۱- بعضی می‌گویند اصل کلمه میر بوده‌است و میر تغییر یافته پیر می‌باشد بعدها به آن "أ" زاید اضافه شده و به امیر تبدیل شده‌است.
۲- عده‌ای می‌گویند که امیر عربی شدهمیر است و "أ" در واقع از ال تعریف عربی است. در فارسی بهتر است میر گفته شود مانندمیرآب و میرزا (بزرگ زاده- نجیب)
3- بعضی از عربها اعتقاد دارند که امیر از ؛امر؛ ساخته شده‌است. اشکال این نظریه این است که در زبان عربی اسم فاعل در این کلمه می‌شود آمر و نه امیر ضمن اینکه در زبان عربی از اسامی که از معربات هستند فعل هم ساخته می‌شود. مانند خریطة(نقشه) که عربی شده از کارت(کارتو گرافی)(carta)است و از آن خراطی بر وزن نجاری ساخته شده‌است.
با سلام
استاد گرامی آقای اشکبوس ، در هر حال کلمه سبیل از فعل سبل _ یسبل مشتق شده است و چنانچه آن را جدا مورد بررسی و تحلیل صرفی قرار دهیم ؛ بر وزن فعیل و صفت مشبهة می باشد .
نظیر آن کلمه ی جمیل است که هم نام شخص است و هم صفت مشبهة و مشتق از جمل یجمل می باشد.

تحیاتی لکم ...
پاسخ:
سلام هزار سال پیش مشتق بوده امروزه مشتق نیست طریق و سبیل معنای وصفی ندارند
با سلام
استاد لطفا به فعل (سبل) و اشتقاقاتش در لسان العرب یا المنجد نگاه کنید :
سبّل المال : جعله فی سبیل الله
أسبلت الطریق : کثـُر الماشون فیها
السبیل و السبیلة : الطریق أو ماوضح منها
السابلة : الطریق المسلوکة
السبیل السابلة : الطریق المسلوکة
بنابراین سبیل به معنای مسبول ( طی شده و ...) مشتق می باشد .
پاسخ:
جهان نیز با این حساب مشتق است چون از جهیدن است جه +ان = جهان می دانم در کتابهای لغت چه نوشته اند و طریق و سبیل را مشتق می دانند چون هزار سال پیش مشتق بوده است نوشته اند مشتق است اما ورود به این مباحث هیچ ارزشی ندارد و اتلاف وقت است زمانی مشتق بوده وحالا همه سر در گمند وقتی می گویند مشتق است عقلشان رد می کند و لغتنامه را که می بینند می بینند خلاف عقل نوشته است مجبورند بپذیرند. این ها بحث های مفیدی نیست اما کلمه در گذر زمان تغییر معنا می دهد زمانی سرب گله آهوان بود و حالا اسکادران است
یا للعجب !!
یعنی هزار سال پیش سبیل به معنی راه و طریق نبوده ؟ و الآن این معنی را یافته ؟

سبیل همیشه معنی راه را داشته و همیشه مشتق از فعل (سبل - یسبل ) بوده درست مثل واژه ی ( سابلة ) اما امروزیها هستند که این کلمه را جامد می پندارند چون با اصل و ریشه ی فعل آشنا نیستند .

درست مانند کلمه ستلایت (ماهواره ) که چون ریشه ی فعلی با این معنی را نمی شناسیم فکر می کنیم واژ ه ای غیر عربی است در حالیکه اگر جستجو کنیم به اصل و ریشه ی لغوی آن در لسان العرب خواهیم رسید .

به هر حال از شما به خاطر حوصله و تحملتان متشکرم ...
پاسخ:
نه دوست عزیز سبیل همیشه راه بوده عرض کردم کلمه در گذشت زمان تغییر معنایی و تغییر جایگاهی می دهد مثلا هیچ ایرانی نمی داند بهمن مشتق است و ریشه اش بَه+مَن یا مَنِش است و همه این کلمه را ساده می بینند و درست هم همین است
سلام.
ممکنه بفرمایید کلمه سبیل به معنی موی پشت لب از کجا آمده است؟
خشعا چه کلمه ایه جامد یا مشتق اگه مشتق چیه
البته در عربی صفت بر وزن فعیل که معنای فاعلی داشته باشد داریم. پس أمیر بر وزن فعیل هست اما معنای آمر می دهد. موفق باشید.