مناطق کردنشین در ایران، ترکیه، عراق ، سوریه و آذربایجان و ارمنستان است.
کردها در سرتاسر ایران پخش هستند.مناطق کرد نشین در ایران در استانهای آذربایجان غربی، ایلام، کردستان، کرمانشاه، خراسان شمالی،لرستان بوده و همچنین در مناطقی از استانهای گیلان، قم، قزوین، فارس و مازندران و بلوچستان و همدان نیز جمعیتهای پراکنده کرد زندگی میکنند. در جمهوری آذربایجان، ارمنستان و در کردستان ترکیه، کردستان عراق و کردستان سوریه نیز کردها زندگی میکنند.
تمام سرزمین کردستان از زمان امپراتوری ماد تا سال ۱۵۱۴ میلادی یکی از استان های ایران بود. در جنگ چالدران که میان نیروهای شاه اسماعیل اول صفوی و سلطان سلیم اول عثمانی در سال ۱۵۱۴ میلادی انجام گرفت با شکست ایران، بخشی از سرزمین کردستان از ایران جدا شد و بخشی از خاک عثمانی شد . امپراتوری عثمانی سالها بر بخش جدا شده سرزمین کردستان از ایران، حکومت کرد تا اینکه با پایان جنگ جهانی اول و نابودی امپراتوری عثمانی متصرفات آن: سرزمین کردستان، سرزمینهای عربی، آسیای کوچک و بالکان کم کم تقسیم و یا مستقل گردیدند. بخش جدا شده سرزمین کردستان از ایران، در نقشهٔ جغرافیای امروزی در سه کشور ترکیه، عراق، و سوریه قرار میگیرد.
نقشه تقریبی مناطق کردنشین
مساحت مناطق کردنشین تقریباً ۱۹۰۰۰۰ کیلومتر مربع میباشد. جمعیت کردها شاید بیش هز 30 میلیون نفر باشد که نزدیک به ۷ میلیون تن از آنها در ایران زندگی میکنند. [
کردها در سرتاسر ایران پخش هستند بخشهای کردنشین ایران از شمال استان آذربایجان غربی شروع میشود و با در بر گرفتن نیمه غربی و جنوبی این استان، دیگر استانهای غرب ایران یعنی استان کردستان، کرمانشاه، ایلام بوده و خراسان شمالی و همچنین در مناطقی از استانهای گیلان یعنی لوشان و چمخاله و لنگرود در استانهای قزوین، فارس و مازندران نیز جمعیتهای پراکنده کرد زندگی میکنند را شامل میشود.
کردها به دیگر نقاط ایران نیز مهاجرت کردهاند کردهای خراسان و بلوچستان از این قبیل میباشند. گروهی از کردها نیز در گذشته در اطراف ورامین ساکن شده اند اما اینان با گذشت زمان زبان کردی را فراموش کرده اند . گروهی در زمان کریم خان زند به اطراف شیراز کوچ کرده اند که هنوز به زبان کردی شاخه لکی سخن می گویند . در چند دهه اخیر نیز بسیای از کردهای ایلام به حوالی میدان خراسان در تهران کوچ کرده اند .کردهای خراسان را شاه اسماعیل به خراسان کوچاند و در شمال آن سرزمین، در نواحی ابیورد و دره گز و باخرز تا حدود مرو مسکن داد؛ تا در برابر ازبکان و ترکمانان مهاجم سدی باشند.
کردستان ترکیه شامل بخشهای وسیعی از شرق و جنوب شرقی این کشور در مجاورت با کشورهای ایران، ارمنستان، عراق و سوریه میشود که مجموعا ۲۵ استان را در بر میگیرد؛ از جمله استانهای:
آدیامان، آغری، باتمان، بینگول، بتلیس، دیاربکر، الازیغ، ارزنجان، قازیانتپ، گوموشخانه، حکاری، قارص، ملطیه، ماردین، شانلیاورفه، صرت، شیرناق، تونجلی، وان و ... در سرتاسر آناتولی مرکزی نیز مناطق پراکنده کردنشین وجود دارد ضمنا بسیاری از نامها با سیاست ترک سازی دولت ترکیه تغییر داده شدهاند. برای نمونه هزارگل به ترجمه ترکی آن بین گول تبدیل شده و درسیم به دلیل مقاومت شدید آن در برابر ترک سازی به کلی تغییر نام داده شدهاست و به تونجلی تبدیل شدهاست. دولت مرکزی ترکیه با کردهای این کشور درگیری بسیار دارد .
کردستان سوریه شامل استان حسکه در شمال شرقی این کشور و قسمتی از استان حلب میباشد.
در جمهوری آذربایجان جدا شده از شوروی نیز اقلیت کرد همانند تالشی ها و لزگی ها وجود دارند .
از ماکو
کرد ها هیچ وقت ایرانی نبوده اند در آریایی بودنشان شک نیست و در ادواری تحت حاکمیت فارس ها بوده اند ......