شیر زنان ایرانی در گستره ی تاریخ
پاره ای از اشعار حکیم فردوسی در باره ی پوران دخت و آزرم دخت:یکی دختری بود پوران بنام چو زن شاه شد کارها گشت خامپاره ای از اشعار حکیم فردوسی در باره ی پوران دخت و آزرم دخت:یکی دختری بود پوران بنام چو زن شاه شد کارها گشت خامبزرگان برو گوهر افشاندند بران تخت شاهیش بنشاندندچنین گفت پس دخت پوران که من نخواهم پراگندن انجمنکسی راکه درویش باشد ز گنج توانگر کنم تانماند به رنجمبادا ز گیتی کسی مستمند که از درد او بر من آید گزندز کشور کنم دور بدخواه را بر آیین شاهان کنم گاه رایکی دخت دیگر بد آزرم نام ز تاج بزرگان رسیده به کامبیامد به تخت کیان برنشست گرفت این جهان جهان رابه دستنخستین چنین گفت کای بخردان جهان گشته و کار کرده ردانهمه کار بر داد و آیین کنیم کزین پس همه خشت بالین کنیمر آنکس که باشد مرا دوستدار چنانم مر او را چو پروردگارکس کو ز پیمان من بگذرد بپیچید ز آیین و راه خرد بزرگان برو گوهر افشاندند بران تخت شاهیش بنشاندندچنین گفت پس دخت پوران که من نخواهم پراگندن انجمنکسی راکه درویش باشد ز گنج توانگر کنم تانماند به رنجمبادا ز گیتی کسی مستمند که از درد او بر من آید گزندز کشور کنم دور بدخواه را بر آیین شاهان کنم گاه رایکی دخت دیگر بد آزرم نام ز تاج بزرگان رسیده به کامبیامد به تخت کیان برنشست گرفت این جهان جهان رابه دستنخستین چنین گفت کای بخردان جهان گشته و کار کرده ردانهمه کار بر داد و آیین کنیم کزین پس همه خشت بالین کنیمر آنکس که باشد مرا دوستدار چنانم مر او را چو پروردگارکس کو ز پیمان من بگذرد بپیچید ز آیین و راه خرد
شیر زنان ایرانی در گذر تاریخ
یوتاب :
سردار زن ایرانی که خواهر آریوبرزن سردار نامدار ارتش شاهنشاهی داریوش سوم هخامنشی بود . وی در جنگ با اسکندر همراه آریوبرزن فرماندهی بخشی از ارتش را بر عهده داشت .او در کوه های بختیاری راه را بر اسکندر مقدونی بست . ولی یک چوپان ایرانی راه را به اسکندر نشان داد و موجب پیروزی اسکندر و سپاهیانش شد . همین چوپان بعداً به فرمان اسکندر به دلیل خیانت به میهن خود کشته شد . از او به عنوان شاه آتورپات ( آذربایجان ) در سال های ٢٠ پیش از میلاد تا ٢٠ پس از میلاد نیز یاد شده است .
آرتِـمیس :
نخسیتن و تنها زن دریاسالار جهان تا به امروز . او به سال ۴٨٠ پیش از میلاد به مقام دریاسالاری ارتش شاهنشاهی خشایارشا رسید و در نبرد ایران و یونان ارتش شاهنشاهی ایران را از مرزهای دریایی هدایت می کرد . تاریخ نویسان یونان او را در زیبایی ،برجستگی و متانت سرآمد همه زنان آن روزگار نامیده اند.
آتوسا :
ملکه بیش از ٢٨ کشور آسیایی در زمان امپراتوری داریوش بزرگ . هرودوت پدر تاریخ از وی به نام شهبانوی داریوش بزرگ یاد کرده است و آتوسا را چندین بار در لشگرکشی های داریوش یار و یاور فکری و روحی داریوش بزرگ دانسته است . چند نبرد و لشکر کشی مهم ایران به گفته هرودوت به فرمان ملکه آتوسا صورت گرفته است .
آرتادخت :
وزیر خزانه داری و امور مالی دولت ایران در زمان شاهنشاهی اردوان چهارم اشکانی . به گفته کتاب اشکانیان از( دیاکونوف روسی خاور شناس بزرگ )او مالیات ها را سر و سامان داد و در اداره امور مالی دچار نادرستی نشد و اقتصاد امپراتوری پارت یعنی اشکانیان را سامان داد .
آزرمی دخت :
شاهنشاه زن ایرانی در سال ۶٣١ میلادی . او دختر خسرو پرویز بود که پس از" گشتاسب بنده" بر چندین کشور آسیایی پادشاهی کرد . آذرمیدخت سی و دومین پادشاه ساسانی بود . معنی آزرمی دخت( پیر نشدنی و همیشه جوان) است و از این نظر تقریباً برابر سولماز در ترکی و خالدة در عربی است .
آذرآناهید :
ملکه ملکه های امپراتوری ایران در زمان شاهنشاهی شاپور یکم بنیان گذار سلسله ساسانی . نام این ملکه بزرگ و اقدامات دولتی او در قلمرو ایران در کتیبه های کعبه زرتشت در استان فارس بارها آمده است و او را ستایش کرده است . ( ٢۵٢ ساسانیان )
پرین :
بانوی دانشمند ایرانی . او دختر کیقباد بود که در سال ٩٢۴ یزدگردی هزاران برگ از نسخه های اوستا را به زبان پهلوی برای آیندگان از گوشه و کنار کشورهای آریایی گردآوری نمود و یک بار کامل آن را نوشت و نامش در تاریخ ایران زمین برای همیشه ثبت گردیده است . از او چند کتاب دیگر گزارش شده است که به احتمال زیاد در کتاب سوزی های اقوام مهاجم از میان رفته است .
زربانو :
سردار جنگجوی ایرانی . دختر رستم و خواهر بانو گشسب . او در سوار کاری چیره دست بود و در نبردها دلاوری های بسیار از خود نشان داد . تاریخ نام او را جنگجویی که آزاد کننده زال - آذربرزین و تخوار از زندان بوده است ثبت کرده .
کاساندان :
پس از شاهنشاه ایران او نخسین شخصیت قدرتمند کشور ایران بوده است . کاساندان تحت نام ملکه٢٨ کشور آسیایی در کنار همسرش کورش بزرگ حکمرانی میکرده است . تاریخ نویس یونانی ( گزنفون ) از وی با نیکی و بزرگ منشی یاد کرده است .
گردآفرید :
یکی دیگر از پهلونان سرزمین ایران . تاریخ از او به عنوان دختر گژدهم یاد میک ند که بالباسی مردانه با سهراب زور آزمایی کرد . فردوسی بزرگ از او به نام زنی جنگجو و دلیر از سرزمین پاکان یادمی کند .
آریاتس :
یکی از سرداران مبارز هخامنشی ایران در سال های پیش از میلاد . تاریخ نگاران یونانی در چند جا نامی کوتاه از وی به میان آورده اند .
گردیه :
بانوی جنگجوی ایرانی . او خواهر بهرام چوبینه بود . فردوسی بزرگ از او به عنوان همسر خسروپرویز یاد کرده که در چند نبردها در کنار شاهنشاه قرار داشته و دلاوری بسیاری از خود نشان داده است .
هلاله :
پادشاه زن ایرانی که به گفته کتاب دینی و تاریخی بندهش ( ٣٩١ یشتها 1+274 یشتها 2)کیانیان بر اریکه شاهنشاهی ایران نشست . از او به عنوان هفتمین پادشاه کیانی یاد شده است که نامش را "همایچهر آزاد" ( همای وهمون ) نیز گفته اند . او مادر داراب بود و پس از "وهومن سپندداتان" بر تخت شاهنشاهی ایران نشست . وی با زیبایی تمام سی سال پادشاه ایران بود و هیچ گزارشی مبنی بر بدکردار بودن و یا ستمگری او نیامده است .
پوران دخت :
شاهنشاه ایران در زمان ساسانی . وی زنی بود که بر بیش از ١٠ کشور آسیایی پادشاهی می کرد .او پس از اردشیر شیرویه به عنوان بیست و پنجمین پادشاه ساسانی بر تخت شاهنشاهی ایران نشست و فرامانروایی نمود .
بانو گشنسب :
دختر دیگر رستم – خواهر زربانوی دلیر . نام بانو گشسب جنگجو در برزونامه و بهمن نامه بسیار آمده است . یکی از نامدارترین داستانهای های او نبرد سه گانه فرامرز – رستم و بانوگشسب است . او منظومه ای نیز به نام خود دارد که هم اکنون نسخه ای از آن در کتابخانه ملی پاریس و در کتابخانه ملی بریتانیاموجود است.
به نظر من وبلاگ فـــــــــــــــوق الـــــــــــــــــعاده ای دارید. من مدت ها بود که دنبال همچین چیزی می گشتم.
با اجازه می خواستم لینکتون کنم.