چرایی نامگذاری مزدلفه به جمع ؟
54 . عبدالحمید بن ابی الدیلم، از حضرت صادق(علیه السلام) نقل کرده که فرمود:
مزدلفه را به این جهت جمع خوانده اند که آدم(علیه السلام) در آن، نماز مغرب و عشا را جمع خواند.
55 . شیخ صدوق(رحمه الله) گوید: مرحوم پدرم در نامه اش به من نوشت: مزدلفه را بهخاطر این جمع گفته اند که در آن نماز مغرب و عشا را با یک اذان و دو اقامهمی خوانند.
56 . همچنین گفته شده: مزدلفه را جمع گویند، به دلیل اجتماع مردم در آن جا.
57 . جمع، عَلَم است برای مزدلفه. به این نام خوانده شد، چون آدم و حوا در آن جمع شدند.
58 . عبدالحمیدبن ابی دیلم از امام صادق(علیه السلام) نقل کند که فرمود: ... سپس به آنجا رسید(1) و تا یک سوم شب آنجا ماند. پس میان نماز مغرب و عشا جمع کرد. به همین دلیل جمع نامیده شد. چون آدم میان دو نماز جمع کرد. بنابراین، وقت نماز عشا در این مکان، یک سوم از شب گذشته، است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . منظور جبرئیل است که به آدم رسید.
حج اکبر چیست و از چه رو به این نام خوانده شد؟
59 . حفص بن غیاث نخعی القاضی گوید: از حضرت صادق(علیه السلام) در باره فرموده حق تعالی که می فرماید: } وَ أَذَانٌ مِنْ اللهِ وَرَسُولِهِ إِلَی النَّاسِ یَوْمَ الْحَجِّ الاَْکْبَرِ...{ پرسیدم؟ حضرت فرمود: امیرالمؤمنین(علیه السلام) فرمودند: من اَذان (1) در میان مردم هستم. گفتم: معنای حج اکبر چیست؟ فرمود: به این دلیل اکبر نامیده شد که مسلمانان و مشرکان در آن سال با هم حج کردند و بعد از آن، مشرکان، دیگر حج به جا نیاوردند.
چرا طائف را طائف خوانده اند؟
60 . ابراهیم بن مهزیار، از برادرش نقل کرده که حضرت موسی بن جعفر(علیهما السلام) درباره طائف فرمودند: آیا می دانی برای چه طائف را طائف نامیده اند؟
راوی می گوید: عرض کردم: خیر.
فرمودند: حضرت ابراهیم(علیه السلام) به درگاه پروردگارش نالید و دعا کرد که حق جلّ و علا از تمام میوه ها به اهل او روزی کند. پس خدای متعال قطعه زمینی را از اردن جدا کرد و آن زمین جلو آمد تا به بیت رسید و دور آن، هفت بار طواف کرد، سپس حق تعالی آن را در جایش مستقرّ و آرام کرد و از این جهت که دور بیت طواف کرده به آن طائف گفته شد.
61 . احمد بن محمّد از امام رضا(علیه السلام) نقل کرده که آن حضرت پرسید: آیا می دانی چرا طائف، طائف نامیده شد؟
عرض کردم: خیر.فرمودند: برای این که وقتی حضرت ابراهیم خدا را خواند که از تمام میوه ها به اهلش روزی کند، حق تعالی به قطعه ای از اراضی اردن فرمان داد و آن زمین میوه هایش را حرکت داد تا به بیت رسیدند. پس دور بیت طواف نمودند. آنگاه باری تعالی به آنها امر فرمود به همین مکان فعلی، که موسوم به طائف است، برگردد و به جهت طوافی که پیرامون بیت نموده، به آن طائف گفتند